Są składnikami szlaków metabolicznych, enzymatycznych, kontrolujących wszystkie funkcje życiowe. Bez ich udziału niemożliwe jest budowanie formy sportowej i prawidłowa regeneracja.

Nie trudno zgadnąć… za tajemniczym opisem kryją się witaminy i minerały. Witaminy są aktywnymi cząsteczkami wpływającymi w istotny sposób na metabolizm. Organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Na dobrą sprawę sama struktura chemiczna większości witamin, zarówno pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego - jest taka sama, a nasz organizm nie jest w stanie odróżnić ich pochodzenia.

Produkty syntetyczne mogą mieć większe stężenia substancji aktywnych, mają też większą odporność na działanie czynników zewnętrznych (światło, różnice temperatur) niż ich naturalne odpowiedniki. Różnice polegają jedynie na formach ich podania, a precyzyjniej mówiąc - na rodzaju strukturalnych wiązań chemicznych, jakimi jest połączona witamina z innymi związkami organicznymi lub nieorganicznymi. Właśnie w formie podania tkwi klucz decydujący o różnicach między witaminami podanymi pod postacią suplementu, a zawartymi w naturalnym pożywieniu.
Witamina w tabletce najczęściej jest technologicznie połączona z taką postacią związku chemicznego, który zapewni jej możliwie najszybsze i procentowo jak największe wchłonięcie (przyswojenie). Natomiast witaminy występujące w naturalnej żywności zazwyczaj są silnie powiązane ze strukturami chemicznymi zawartymi w pożywieniu, które niekiedy mogą utrudniać oraz znacznie przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym.
Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków (jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej (smażenie, pieczenie, gotowanie - wyłączając gotowanie na parze - wpływa niekorzystnie na trwałość witamin), ilości spożytego jedzenia, aż do jego jakości (w żywności długo przechowywanej znaczna ilość witamin ulega rozkładowi lub utlenieniu).

Równie ważnymi składnikami, decydującymi o zdrowiu i sprawności fizycznej człowieka, są związki mineralne. Ich niedobór powoduje zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Są niezbędne do działania enzymów. Nie tylko stres, ale i wysiłek fizyczny, zmniejsza, a czasem nawet całkowicie wyczerpuje mineralne zapasy organizmu. Najlepiej przyswajanymi formami minerałów, najsilniej działającymi postaciami, są chelaty!

Większość suplementów, jakie możemy kupić, zawiera głównie siarczany, węglany, pikoliniany itp… jednak te związki ulegają w organizmie rozbiciu na reaktywne, naładowane jony, które z łatwością łączą się ze składnikami pożywienia, co czyni je nieaktywnymi, a także mogą utrudniać wchłanianie innych substancji odżywczych, witamin czy nawet leków.

Aby zapobiec ich reaktywności, można je uchwycić w specjalne szczypce z aminokwasów, będących składnikiem diety. Jest to naturalny proces, przebiegający w organizmach i służy do efektywnego transportowania minerałów i ich wchłaniania. Ten bardzo złożony proces jak dotąd udało się skopiować jedynie firmie Albion., która jest światowym liderem, producentem i dostawcą minerałów aminokwasowych.

Dodano: 2009-07-27

Autor: Tekst: specjalistka ds. promocji zdrowia, Karolina Kozela

Reklama


Komentarze użytkowników

Zaloguj się aby komentować

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy

Aktualny numer

Piszemy m.in.

Eagle???

Merida Big.Nine 6000 i Big.Nine 800

Kross Level 13.0

Kolarz - cukrzyk

Karpaty w trzech aktach