W Chinach magia i moc lecznicza żeń-szenia jest znana już od 4 tysięcy lat. Europa zainteresowała się tym korzeniem na początku XVI wieku. Jest to bylina naturalnie występująca we wschodniej Azji: na terenach Chin, Korei i Japonii oraz Rosji, skąd trafiła do Polski. Można rozróżnić kilka podstawowych odmian żeń-szenia: japoński, chińsko-koreański, amerykański i syberyjski. Najczęściej do produkcji suplementów, wyciągów i herbatek wykorzystywany jest żeń-szeń właściwy. Nazwa wywodzi się z języka chińskiego, w którym oznacza „człowiek-korzeń” z uwagi na charakterystyczny kształt.

Obecnie żeń-szeń właściwy pozyskuje się z plantacji, zbiorów dokonuje się jesienią, gdy korzenie osiągną ok. 15 cm długości. Jako środek wielozadaniowy, wykorzystywany w łagodzeniu stanów wyczerpania nerwowego i fizycznego oraz leczeniu zaburzeń sfery seksualnej, stał się na początku droższy niż złoto. Pierwsze próby kliniczne, udowadniające jego działanie, przeprowadzono na początku lat 70. Korzeń żeń-szenia bogaty jest w mikroelementy, witaminy oraz kwasy organiczne. Substancje czynne w żeń-szeniu to żeńszeniozydy, czyli saponimy oraz glikozydy żeńszeniowe. Do tej pory rozpoznano około 13 różnych saponin ekstrahowanych z tej rośliny. Skuteczność preparatów zależy w dużej mierze od czystości dostępnych wyciągów. Przy wyborze konkretnego środka kierujmy się rozsądkiem i wybierajmy producentów o ugruntowanej pozycji na rynku, posiadających odpowiednie certyfkaty jakości.

Badania odnośnie do skuteczności działania żeń-szenia często są sprzeczne - jedne potwierdzają jego skuteczność, inne ją negują. Wedle aktualnej wiedzy żeń-szeń ma bardzo korzystny wpływ na wydolność fizyczną zarówno tlenową, jak i beztlenową. Zwany jest adaptogenem z powodu zwiększania odporności organizmu na kataboliczne skutki stresu wysiłkowego, czyli treningu. Zwiększa też ogólną odporność organizmu. Dodaje energii, zwiększa witalność, poprawia koncentrację.

Stosuje się go w leczeniu cukrzycy, anemii, zaburzeń snu i nerwicach, jako środek obniżający ciśnienie krwi. Wspomaga działanie układu obronnego ludzkiego organizmu. W stanach zmęczenia, obniżonej koncentracji wywołanych stresem i przepracowaniem, ekstrakt wyraźnie wpływa na poprawę kondycji. Sposób działania ekstraktu z żeń-szenia: przede wszystkim usprawnia transport tlenu do mózgu i mięśni. Właściwość ta wykorzystywana jest między innymi przy leczeniu zaburzeń erekcji. Ginsenozydy to składniki biologiczne zawarte w korzeniu żeń-szenia, które swoją szczególną aktywność biologiczną zawdzięczają podobieństwu do ludzkich hormonów steroidowych, regulujących życiową równowagę organizmu, takich jak testosteron, DHEA, estradiol, progesteron czy kortyzol.

Badania naukowe udowodniły, że działanie ginsenozydów polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do szybszego przyłączania tlenu zużywanego podczas wysiłku, a tym samym - do lepszego zaopatrywania w tlen narządów człowieka. Właśnie dlatego wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do podejmowania wysiłku - zarówno fzycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy mają szerokie działanie, część z nich uspokaja i zmniejsza napięcie nerwowe, inne zaś pobudzają i przeciwdziałają uczuciu zmęczenia, dodają energii. Ginsenozydy stymulują także układ odpornościowy, „mobilizują” do walki komórki obronne organizmu. Żeń-szeń odznacza się również specyfcznym działaniem adaptogennym - jako jedna z nielicznych roślin posiadających takie właściwości. Adaptogen działa na cały organizm, przystosowując go do szczególnych lub zwiększonych wymagań danego środowiska. Właściwości żeń-szenia wykorzystuje się także w środkach zapobiegających łysieniu i wypadaniu włosów, gdyż pobudza on macierz włosa i poprawia ukrwienie skóry.

Na podstawie innych badań udowodniono, że żeń-szeń pobudza wydzielanie adrenaliny do mózgu. Taka zwiększona dawka adrenaliny powoduje, że mózg jest w stanie czujności, wiąże się to z opóźnieniem stanu zmęczenia. Substancje aktywne tej rośliny znacznie poprawiają tempo przemiany materii. Efekty działania są widoczne już po 10-14 dniach. To jeszcze nie wszystko! Antyoksydacyjne działanie korzeni żeń-szenia jest warunkowane przez saponozydy, wykazujące różną, zależną od budowy, aktywność. W procesie peroksydacji, powodującej hemolizę ludzkich erytrocytów, ginsenozydy działają jako antyoksydanty.

Wyciągi z korzeni żeń-szenia i izolowane z surowca polisacharydy wpływają także na poprawę odporności immunoidalnej organizmu. Działanie stymulujące układ odpornościowy potwierdzono w trzech badaniach klinicznych. Stosowanie preparatów z żeń-szenia poprawiało parametry odporności komórkowej i humoralnej u badanych oraz istotnie zmniejszało liczbę zachorowań na grypę i chorobę z przeziębienia.

Dodano: 2012-11-05

Autor: Tekst: Karolina Kozela

Tagi: suplementacja, żywienie

Reklama


Komentarze użytkowników

Zaloguj się aby komentować

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy

Aktualny numer

Piszemy m.in.

NOWOŚCI 2018

ROWERY 2018

Kaszubska marszruta

Blood Road