Jedno z najstarszych zbóż, przeżywa dziś prawdziwy renesans. Jest o tyle ciekawym produktem, że jako jeden z niewielu jest całkowicie przyswajalny przez ludzki organizm i zawiera prawdziwe pokłady energii życia. To prastare zboże przetrwało do dziś w swej pierwotnej formie, gdyż w odróżnieniu do innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Orkisz spożywany był w starożytności. W Grecji - przez zawodników igrzysk, w czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów! To może napawać optymizmem, że i nas - kolarzy nasyci nieziemską energią.
Ziarna orkiszu zawierają więcej białka niż ziarna pszenicy zwyczajnej, i to aż o 13-17%. A przy okazji także wszystkie niezbędne aminokwasy. To nic, że w śladowych ilościach. Od pszenicy zawiera więcej minerałów takich jak cynk, miedź, selen i żelazo a także witamin A, E i D. Dodatkowo jak inne zboża jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Jest dość tłustym zbożem - ale są to w dominującej mierze wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe - zwłaszcza kwas linolenowy. Co ciekawe, naukowcy badając zboże, zauważyli że najwartościowsze składniki nie znajdują się tak jak w większości na zewnątrz w łusce lecz w wewnętrznym ziarnie! Np. Rodanid - substancja biologicznie czynna, naturalny antybiotyk występujący w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroniąc przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, działa krwiotwórczo, zapewnia bezpieczny rozwój dzieci. W dojrzałym orkiszu znajdują się znaczne ilości kwasu krzemowego, który jest pomocny dla skóry, włosów, paznokci a także ścięgien. Systematyczne urozmaicanie swojej diety w orkisz wzmacnia organizm, regeneruje narządy i podnosi odporność. Orkisz rozgrzewa ciało, wspomaga w problemach z sercem i układem krążenia, zapobiega przemęczeniu oraz spadkowi wydolności. Jest łatwostrawny, może być stosowany w chorobach wątroby, nerek i alergiach. Obniża poziom cholesterolu, usuwa toksyny i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Orkiszowe produkty są ostatnio „w modzie” więc półki sklepów ze zdrową żywnością są przepełnione różnymi produktami. Można kupić całe ziarna, płatki, mąkę o różnym typie, makarony, otręby, syrop, kawę orkiszową a także ciasteczka i dmuchane ziarna orkiszu świetnie sprawdzające się jako zdrowa przekąska. W smaku orkiszu łatwo wyczuć lekką, orzechową nutę a dla wielbicieli złotego trunku - dobra wiadomość. Z orkiszu wytwarza się także przepyszne piwo!

Więcej tematów poruszanych przez Karolinę znajdziecie już na naszej stronie:

Żywienie: Placek
Żywienie: Kiełki - witaminowa bomba zdrowia
Żywienie: Shake
Żywienie: Siemię - niepozorne cuda
Żywienie. Letnia przekąska: lody
Żywienie. Na straganie: jabłka
Na straganie: pomidory
Pan Karp i jego zalety!: ryby mają głos
Słodkie lekarstwo: miód "Manuka"
Zimne witaminy: mrożonki

bikeBoard 3/2010 (gdzie kupić)

Dodano: 2010-03-26

Autor: Tekst: Karolina Kozela, specjalistka ds. promocji zdrowia

Reklama


Aktualny numer

Piszemy m.in.

Rowery wszechgórskie

Duże koło dla juniora

Maratony MTB Ultra