HMB - .-hydroxy-.-metylomaślan, związek który w nieznacznych ilościach występuje w pokarmie a w organizmie powstaje podczas katabolizmu jednego z aminokwas.w - leucyny. W żywności wykryto go gł.wnie w cytrusach, niekt.rych rybach, czerwonym winie i tkankach ssak.w. Powstającego w organizmie sportowc.w HMB jest niewystarczająco mało, stąd możliwość i pozytywne efekty wynikające z jego suplementacji. Od 1992 roku zapoczątkowano jego zastosowanie w sporcie jako silnie antykatabolicznego, wspomagającego przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej i przyspieszającego regenerację. W zasadzie wszystkie produkty proteolizy aminokwas.w działają podobnie, jednak HMB jest spośr.d nich najaktywniejszy, gdyż dostarcza grup metylowych do metyzacji ubikwintyny - czyli procesu dezaktywacji najsilniejszego enzymu katabolicznego. Naukowcy sugerują r.wnież, iż HMB może być aktywatorem i synergentem kinaz - enzym.w odpowiadających za przekazywanie informacji podczas syntezy białek. Producenci suplement.w zapewniają, iż HMB wpływa na produkcję anabolicznych hormon.w steroidowych, dostarczając jednostek izoprenowych, kt.re są takim samym budulcem hormon.w, jak aminokwasy budulcem białek. Wszystkie powyższe stwierdzenia zostały wielokrotnie przebadane, a wyniki w żadnym wypadku nie są jednoznaczne. Część wynik.w potwierdza pozytywny wpływ HMB podczas suplementacji około 4 gram.w dziennie rozłożonych na r.wne porcje. Najważniejsza dawka powinna zostać podana zaraz po treningu. Niepodważalnym faktem, do kt.rego dotarłam, jest to, iż w toku dalszych przemian HMB wykorzystywany jest do syntezy cholesterolu wewnątrz kom.rki. Ale bez obaw! Nie w krwioobiegu! Podczas intensywnych ćwiczeń fi zycznych dochodzi do uszkodzenia błon kom.rek, kt.rych budulcem jest właśnie cholesterol. Co więcej, HMB jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym sposobem przed miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Podczas intensywnego treningu dochodzi do wzrostu wskaźnik.w uszkodzenia kom.rek mięśniowych, gł.wnie kinazy keratynowej we krwi oraz 3-MH w moczu. Jak potwierdziły badania, u os.b stosujących HMB zanotowano obniżenie tych wskaźnik.w o 50% już po tygodniu stosowania! Zmianom tym towarzyszył wzrost siły i masy mięśniowej. Innym badaniom poddano grupę ludzi chorych na AIDS, gdzie HMB w połączeniu z glutaminą i argininą znacząco przyczyniło się do zachowania degradacji białka. Podczas suplementacji pamiętajmy o tym, aby wybierać markowe produkty, kt.re mogą odznaczać się wyższą ceną, ale na pewno wysoką jakością. HMB powstaje w syntezie chemicznej, więc w gorszej jakości produktach możemy napotkać na szereg zanieczyszczeń w postaci związk.w chemicznych szkodliwych dla naszego zdrowia, jak np. octany, kwas akrylowy, diole i inne. Osobiście nam - kolarzom - polecam produkt HMBolon NX, kt.ry - pr.cz HMB - posiada dodatek jabłczanu kreatyny oraz argininy, wspomagając regenerację, siłę oraz rzeźbę. ALA - kwas alfa-liponowy, kt.ry w stanie naturalnym wykryto w organizmie roślin*

Dodano: 2009-08-28

Autor: Karolina Kozela

Reklama


Komentarze użytkowników

Zaloguj się aby komentować

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy

Aktualny numer

Piszemy m.in.

Eagle???

Merida Big.Nine 6000 i Big.Nine 800

Kross Level 13.0

Kolarz - cukrzyk

Karpaty w trzech aktach