Podczas drugiej wojny światowej Finlandia cierpiała na dotkliwe braki cukru. W tej sytuacji szukano produktu zastępczego i właśnie wtedy fińscy naukowcy odkryli KSYLITOL, NISKOKALORYCZNY CUKIER WYTWARZANY Z KORY BRZOZOWEJ.

Skiełkowane ziarna to tani pakiet witamin, mikroelementów i aminokwasów o błyskawicznym działaniu na organizm. Są praktycznie bezkaloryczne, za to bogate w składniki odżywcze i zawsze zielone. Wzmacniają po chorobie i pomagają schudnąć. Kiełki bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: witaminy A, B, C, E, H. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy - lit, chrom. W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod, wpływem wilgoci, temperatury , a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo przyswajalne przez organizm. Kiełki różnią się między sobą wyglądem, smakiem, składem, jak i składnikami odżywczymi. Wybierając kiełki - warto kierować się smakiem, upodobaniem oraz zapotrzebowaniem organizmu. W tym celu przyjrzymy się bliżej kilku ich rodzajom.

Stopień wytrenowania zawodników jest już na tak wysokim poziomie, że różnice czasowe na mecie są minimalne, o zwycięstwie decydują niekiedy nawet nie sekundy, a ułamki sekund. Nie jest więc zaskoczeniem, że wielu sportowców dba o swoją dietę, gdyż to ona może stać się czynnikiem decydującym o wygranej lub porażce.

Pewnie każdy z W as chociaż raz miał okazję zakosztować jak smakuje dynia. Może jednym jawi się obraz rozkoszy podniebienia a innym utożsami się jedynie z Halloween? Cóż, żyjemy w skomercjalizowanym świecie, więc ciężko pominąć ten fakt. Dynia, jak każdy pokarm, może smakować wyśmienicie lub paskudnie. Ponieważ przepisy cieszą się powodzeniem, dziś namówię Was do przyrządzenia tej pomarańczowej, brzuchatej roślinki na kilka sposobów.

Zachęcam Was do wypróbowania kilka prostych przepisów aby dodać nowy-zdrowy produkt do swojego menu! Dla każdego coś pysznego i na obiad i na zdrowy deser! 

Były powodzie i było źle… nadeszły upały i jest… znów źle? Jeśli upał doskwiera Ci podczas treningu, Twoje ciało słabnie, a Ty masz pragnienie - przeczytaj tekst, który przygotowaliśmy specjalnie na tę okoliczność. Kolarskie drinki, to prezentacja i test najczęściej wybieranych napojów przez sportowców.

Wegetarianizm, w języku potoczny, to zbiór diet charakteryzujących się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia zwierzęcego ( w tym także miodu) oraz ewentualnie jaj i nabiału, z powodów moralnych, etycznych lub zdrowotnych.

Pij PIWO, będziesz zdrowszy! Jeśli jesteś „ZA” – wzmocnij swoją opinię dodatkową teorią. Jeśli jesteś zagorzałym abstynentem, przeczytaj artykuł o złotym trunku i przekonaj się, że może i Tobie przyda się „kufel” dla regeneracji!

Lody lody na patyku.... Upał doskwiera, nie ma to jak to ochłoda w formie czegoś zimnego, a najlepiej wręcz lodowatego. W kolejnym odcinku żywienia dowiesz się dlaczego jako formę przekąski warto wybrać właśnie lody.

Dla każdego kawosza dzień bez pachnącej kawki z rana to dzień stracony! Tym razem przygotowaliśmy dla Was kilka ważnych informacji żywieniowo - zdrowotnych pod kątem wyboru kawy i sposobu jej przyrządzania.

Pod koniec kwietnia w naszym kalendarzu mamy wielkanoc. Ten czas kojarzy się również z ogromną ilością słodkości na naszych stołach, warto więc pomyśleć o swojej sportowej sylwetce i przygotować równie pyszne desery w wersji „fit”!

Nie tylko jaja od złotej kury są prawdziwym skarbem! wystarczą te z wolnego chowu!

Tylko amerykański przemysł wytwarza corocznie blisko 3 miliardy ton różnych substancji chemicznych. To dziewięć tysięcy różnorakich związków. Co roku miliardy ton przemysłowych chemikaliów wprowadzane są do środowiska, a więc do wody, powietrza i gleby.

To nie tylko symbol haloween, ale przede wszystkim bardzo smaczny i odżywczy owoc, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków.

GMO to pierwsze litery słów „genetycznie modyfikowane organizmy”.

O co chodzi? Nie, nie o małą wyprawę... pamiętacie kiedy mama dawała Wam "wyprawkę" na wycieczkę? Ot właśnie... taki pakunek pomożemy Wam przygotować na rowerową podróż! Na niej niezbędne jest odpowiednie jedzenie i przedmioty z nim związane. Przyjrzyj się naszym propozycjom, mamy nadzieję że pomogą Ci przetrwać nawet najcięższe wyprawy!

Ten niezwykle użyteczny "owoc" rzadko gości na naszych stołach...a powinien częściej! Dlaczego? Przekonajcie się sami ile dobrego niesie ze sobą ten maślany przysmak i rzućcie okiem na nasz nowy artykuł. Znajdziecie w nim również sposób na jego przyrządzanie! 

Ponoć bikeBoard jest dla wszystkich, prawda? A skoro tak, to nie pomylę się kiedy stwierdzę, że spora część z Was ma już dość moich tekstów o żelkach, batonach, proszkach i innych „wynalazkach”. Ale są sposoby na normalne jedzenie ze spożywczaka, dietetyczne i dobre dla wyniku sportowego.

Margarynowy boom miał miejsce w latach 90., wtedy też zaczęła się najzacieklejsza batalia pomiędzy zwolennikami margaryn, a tradycjonalistami, spożywającymi masło. Walka trwa do dziś… a toczy się głównie wśród wielkich producentów. Przez to na dalszy plan schodzi kwestia naszego zdrowia, ustępując miejsca „biznesowi”.

Czerwiec oznacza sezon w pełni dla osób lubiących robić warzywno-owocowe zakupy na placach targowych. Od samego rana przyciąga nas wspaniały zapach i tęcza kolorów. W tym odcinku coś na czerwono - owocowo i zielono - warzywnie. Przyjrzyjmy się czereśniom i brukselce!

W czerwcu odrywamy karty mieszanki paszowej dla koni. Nie, to nie żarty! Nie bez kozery powiedzenie „ końskie zdrowie”. Poznaj RemyLiVe, by urozmaicić „końskim żarciem” swoją dietę i cieszyć się zdrowiem.

W poniższym artykule postanowiliśmy przedstawić przegląd batonów sportowych. Przeczytacie również wskazówki dotyczące tego co, jak, kiedy i dlaczego powinniśmy jeść a czego unikać.

Makaron, ryż, ziemniaki… i znów makaron? Masz dość? A może jesteś na diecie bezglutenowej? Poznaj QUINOA - komosę ryżową. „Matkę zbóż”, która wcale nim nie jest, a jednak z powodzeniem bije na łeb wszystkie zboża - smakiem i wartościami odżywczymi! 

Najlepsi zawodnicy po wyczerpującym wyścigu lub treningu najchętniej zamawiają stek wołowy ze świeżymi warzywami i ryżem, makaronem lub chlebem. Naczelny powiedział mi kiedyś, że w trakcie wycieczki czy maratonu zamiast ociekającego cukrem czy bakaliami batona, najchętniej zjadłby taki o smaku boczku czy golonki.

Choć dużo mówi się o odpowiedniej diecie, jako jednym z elementów przyczyniających się do sukcesu sportowca, relatywnie niewiele uwagi poświęca się zagadnieniu odżywiania mózgu. Nie tylko mięśnie zawodnika potrzebują „paliwa” do prawidłowego i efektywnego działania.

Krewniak pszenicy. To pra-stare zboże przetrwało w niezmienionej formi po dziś dzień i możemy czerpać z jego dobrodziejstwa. Jak wpleść go w nasz jadłospis i jakie korzyści wynikają z orkiszowych dań dowiecie się w tym artykule.

O miodach i ich dobroczynnych właściwościach zapewne każdy z Was słyszał już w dzieciństwie.

Nadeszła pora na pomidora! Teraz, kiedy są w super cenie, świeże, aromatyczne i jędrne, powinny stanowić bazę naszego talerza. Jakie wybrać i co nam one dają dowiecie się w najnowszym numerze.

Teraz, kiedy "złote jabłka" są w super cenie, świeże, aromatyczne i jędrne, powinny stanowić bazę naszego talerza. Jakie wybrać i co nam one dają dowiecie się w najnowszym numerze.

Małe i niepozorne a jednak kryjące w sobie bombę witaminowo-energetyczną. O tym co kryje w sobie siemie lniane i jego młodszy brat sezam a także jak wykorzystać je w kuchni dowiesz sie w naszym poradniku!


Aktualny numer

Piszemy m.in.

Internet trenażerów

Szosowe opony na zimę

Polskie etapówki

Azory