No rice - no life, chce się powiedzieć! RemyLiVe to nazwa nowego produktu, jakim są otręby z brązowego ryżu z zarodkami. Od jakiegoś czasu zamawiam je w Bogutynmłynie i można powiedzieć, że się uzależniłam. A dlaczego końskie? Kiedy przeszło rok temu szukałam w Polsce otrębów ryżowych, znajdywałam ich całą masę, ale jedynie w sklepach z żywnością dla zwierząt jako wysokowydajny, zdrowy dodatek do pasz… teraz Remylive możemy kupić i dodać do naszych „pasz” a dodatkowym walorem są zarodki. Bilans przedstawia się tak: 15% białka, 25% węglowodanów, 20% tłuszczy, witaminy, minerały i przeciwutleniacze! A TERAZ SZCZEGÓŁY: BŁONNIK: hipoalergiczny, doskonały dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatkowo poprawiający trawienie i dobrze tolerowany, a co ciekawe - przepyszny, słodkawy smak bez żadnych trocin, jak w przypadku znanych otrębów. Aż 15% BIAŁKA o pełnym profi lu aminokwasów, 25% WĘGLOWODANÓW o wysokiej strawności i niskim indeksie glikemicznym. Przeraża Was 20% TŁUSZCZU? Nie ma strachu! Olej z otręb ryżowych jest znany jako jeden z najbardziej odżywczych, a zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sięga aż 80% - po połowie dla jedno- i wielonienasyconych. Remylive to naturalne źródło witamin, szczególnie witaminy B. Aż 70% całkowitej ilości witaminy B1 i B3 skoncentrowanych jest w otrębach ryżowych. Wśród minerałów prym wiedzie magnez z ogromną zawartością, bo aż 1600 mg na 100 g produktu! Imponuje również żelazo na poziomie 15,5 mg oraz potas: 1500 mg i selen: 15,6 μg (mcg). Spożywając otręby i zarodki ryżowe dostarczamy sobie wielu substancji odżywczych takich jak: witaminy, fl awonoidy, polifenole, karotenoidy oraz gamma-orozynol. Substancje te są najsilniejszymi przeciwutleniaczami stanowiącymi linię obrony dla wolnych rodników. Zawartość witaminy E to aż 28 mg, z czego 14 w postaci tokotrienoli, podczas gdy w otrębach pszennych jest ich jedynie 1,5 mg (tokoferole). Gamma-orozynol: 340mg i fi tosterole 730 mg. No po prostu biją na łeb (koński) inne produkty zbożowe. Zarodki ryżowe są naturalnym źródłem GABA (kwasu amino-masłowego), aminokwasu odgrywającego rolę przy spełnianiu funkcji życiowych. Między innymi jest on ważnym neuroprzekaźnikiem, redukuje ciśnienie krwi, polepsza funkcję mózgu i pamięć oraz aktywuje funkcje nerek i wątroby. W przeciwieństwie do innych źródeł GABA, takich jak soja i pomidory , mechanizm fi zjologicznej aktywności zarodków ryżowych bogatych w GABA opiera się nie tylko na działaniu GABA, ale współdziałaniu z innymi składnikami. Otręby i zarodki ryżowe mają bardzo duże właściwości przeciwutleniające w porównaniu do innych środków spożywczych, dobrze znanych jako bogate źródło przeciwutleniaczy, takich jak owoce, herbata czy czerwone wino. Wykazują skuteczniejsze działanie przeciwko rodnikom tlenowym. Coś jeszcze? Na koniec warto dodać, że dzięki lekkiej nucie orzechowej w smaku, RemyLiVe doskonale sprawdza się w piekarnictwie i cukiernictwie. Teraz już wiecie dlaczego się uzależniłam. Są pyszne i zdrowe, a także polepszają moje wypieki, więc dosypuję kilka łyżek do ciasteczek lub chleba. Polecam!

bikeBoard 6/2010 (gdzie kupić)

Dodano: 2010-06-22

Autor: Tekst: Karolina Kozela, specjalistka ds. promocji zdrowia

Reklama


Aktualny numer

Piszemy m.in.

    Piszemy m.in. o:
  • lekkie koła do maratonu
  • Road Tour 2019
  • Andy - Apu Wamani
  • testujemy: Fulle XC, Ghost Kato 3.9 AL, KTM X-Strada 20, Trek Madone SLR 9 Disc eTap,Merida Silex 200, Scott Ransom 920