Przez połączenie różnych specyficznych środków żywieniowych możemy przechytrzyć naturę i zachować zgrabną sylwetkę i muskulaturę a także połączyć to z pozytywnymi aspektami zdrowotnymi. Drakońskie diety, głodówki, długie treningi „na głodnego”, silne termogeniki… ludzie uciekają się do szeregu wyjść, które są zgubne dla naszego organizmu.

Organizm wprowadzony w stan niedożywienia wcale nie odwdzięczy się formą, ale doprowadzony będzie do skrajnego wyniszczenia: począwszy od spowolnienia metabolizmu, utraty tkanki mięśniowej, utraty sił i energii do życia. To samo gdy „zatrenujemy się” stosując niskoenergetyczną dietę. Nieumiejętnie stosowane termogeniki mogą prowadzić do niebezpiecznego odwodnienia organizmu.

Co ciekawe organizm „myśli”: „nie będzie jedzenia, więc to co mam teraz muszę zmagazynować w postaci komórek tłuszczowych”… i nici z naszych starań, bo efekt jest naprawdę mizerny, krótkotrwały i tracimy w większości nasze mięśnie, o które przecież mamy dbać! Jak w życiu tak i „na talerzu” są różne wyjścia z sytuacji. Jednym z nich jest mądre połączenie kilku poznanych i zbadanych przez naukowców suplementów dostępnych na naszym rynku.

CLA
O sprzężonym kwasie linolowym, zwanym w skrócie CLA, świat usłyszał dwadzieścia lat temu. Odkrył go naukowiec z Uniwersytetu Wisconsin-Madison (sąsiaduje z fabryką Treka). Poszukując substancji rakotwórczych w hamburgerach, a dokładniej w mięsie wołowym, wyodrębnił on związek, który... zmniejszał częstotliwość występowania raka u myszy.

CLA (Conjugated linoleic acid) - sprzężony kwas linolowy. Jest to zbiorowy termin oznaczający jedną lub więcej pozycji geometrycznych izomerów kwasu linolowego, niezbędnego kwasu tłuszczowego. Niedawno zbadany (lata 80. XX wieku), sprzężony kwas linolowy jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym, posiadającym cenne, dotąd nieznane właściwości.
Związek ten jest jednak obecny w większości produktów spożywczych głównie w sektorze mlecznym (pełne) oraz mięsnym. Przykładowo masło zawiera go 4,8 mg/1 g tłuszczu, mleko pełne 5,6 mg, ser mozarella 5 mg. W mięsach króluje baranina 5,7 mg, potem wołowina 4,8 mg, następnie cielęcina nieco poniżej 3 mg a na końcu drób z rezultatem 1 mg. Najlepiej zbadana i udokumentowana właściwość kwasu linolowego to jego zdolność do: redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.

CLA nie jest ,,cudownym” środkiem odchudzającym. Pozbywając się nadwagi, konieczne są dieta i ćwiczenia. Jednak później CLA może uchronić przed „odzyskaniem” zgubionych kilogramów. Ustalono, że substancja ta blokuje enzym, umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych (co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia).

Stwierdzono, że przyjmowanie CLA w czasie odchudzania korzystnie wpływa na samopoczucie. Co więcej, obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i cukru we krwi. Przyczynia się zatem do poprawy stanu zdrowia przy schorzeniach układu krążeniowego, cukrzycy, a także jest sojusznikiem w walce z chorobą nowotworową. W ciągu ostatnich 25 lat, zostało opublikowanych ponad 600 badań nad CLA, ilustrujących wiele sposobów, dzięki którym CLA poprawi Twój wygląd, jak zmniejsza ilość tłuszczu odkładającego się po jedzeniu, zwiększa szybkość metabolizmu tłuszczów i choćby redukuje całkowitą liczbę komórek tkanki tłuszczowej w naszych ciałach.

Zielona herbata

Sojusznikiem w walce o sportową sylwetkę i zdrowie jest zielone cudo - Green Tea a konkretnie wyciąg z herbaty i liście, które zawierają polifenole.
Są to jedne z najsilniejszych antyoksydantów, którym przypisuje się właściwości antyrakotwórcze oraz wspomagające odchudzane. Mają one unikalną zdolność nasilania procesu termogenezy tj. podniesienia temperatury ciała poprzez spalanie spożytych kilokalorii za sprawą podniesienia poziomu noradrenaliny.

Polifenole są w stanie zatrzymać reprodukcję komórek rakowych i wyzwolić naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórek, tzw. apoptozę. Blokują także produkcję pewnego enzymu, urokinazy, niezbędnego dla wzrostu komórek rakowych. Herbata ta wywołuje także spadek poziomu lipidów takich jak cholesterol, szczególnie LDL (tzw. zły cholesterol). Blokuje jego utlenianie i zmniejsza znacznie ryzyko miażdżycy, wywoływanej przez odkładanie się złogów cholesterolu i tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Podwyższa poziom HDL, obniża poziom cukru we krwi, a także dostarcza witamin i mikroelementów, sprzyja usuwaniu toksycznych substancji z organizmu, oczyszcza cerę, redukuje cellulit a nawet pozytywnie wpływa na układ pokarmowy ułatwiając procesy trawienne nasilając wydzielanie soków trawiennych.

Dodano: 2011-11-27

Autor: Tekst: Karolina Kozela, specjalistka ds. promocji zdrowia

Reklama


Aktualny numer

Piszemy m.in.

Santa Cruz High Tower LT

Canyon Neuron AL 8.0

Rockrider XC100s

Fuji Supreme 1.1

Merida Scultura 5000

Bloki szosowe vs MTB