Strict Standards: Accessing static property Biblioteka::$isScaled as non static in /home/bikeboard/domains/bikeboard.pl/public_html/classes/Biblioteka.php on line 243
Zdrowie - Porady - Porady - bikeBoard - Magazyn rowerowy

Moda na diety o niskim udziale węglowodanów wraca jak bumerang, począwszy od lat 70. XX w. Zmienia się tylko ich nazwa, bo skuteczność stosowania u sportowców pozostaje wciąż taka sama, czyli znikoma.

Firmy Trek i Bontrager zaprezentowały przełomową technologię o nazwie WaveCel, opracowaną z myślą o kaskach. Wyniki badań dowodzą, że zapobiega ona wstrząśnieniu mózgu w wyniku standardowych wypadków rowerowych nawet do 48 razy skuteczniej niż standardowe kaski z pianki EPS.*

Człowiek to istota niesamowita, zdolna do niezwykłych rzeczy. Za pomocą swoich rąk oraz umysłu potrafi stworzyć fantastyczne, zapierające dech w piersiach konstrukcje, budowle, dzieła sztuki czy maszyny, które coraz bardziej zastępują ludzkie działania i funkcje, nawet te najbardziej podstawowe, jak oddychanie (respirator). Przy całej tej wspaniałości coraz łatwiej zapomina jednak o swoich korzeniach i podstawach warunkujących jego ludzką, ziemską egzystencję i nieraz pozostaje z tym „zapartym tchem” przez wiele lat lub nawet całe życie. Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, czy przy wszystkich wyjątkowych umiejętnościach rozwiniętych wraz z cywilizacją rodzaj ludzki nadal potrafi oddychać.

Kolarstwo górskie jest specyficzną dyscypliną sportową, która niewątpliwie wymaga optymalnej kondycji organizmu, ale również wysokiej koordynacji ruchów i równowagi wraz ze sprawnym balansem ciała.

Smog jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem, które każdego roku powoduje przedwczesną śmierć blisko siedmiu milionów osób na całym świecie. Problem zanieczyszczonego powietrza wraca co roku niczym bumerang i w okresie od listopada do lutego jest zmorą dla wszystkich, szczególnie dla tych, którzy chcą uprawiać aktywność na zewnątrz.

Typowy kolarz w kieszeni ma banana, batonika i pieniądze – na coś słodkiego. W bidonie natomiast roztwór cukru i elektrolitów. Słodkie popija słodkim, jeszcze słodsze przegryza samym cukrem. Jest sponsorem zbiorowej orgii bakterii w jamie ustnej, korzystających z regularnych dostaw węglowodanów i braku śliny.

Omega 3, Omega 6, Omega 9 ... wszędzie o nich głośno! Czy każdy wie czym się różnią, co dobrego a co złego nam dają i "jak się je je?" Krótki przewodnik po kwasach omega, suplementach i naturalnych pokarmach zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Witamina D jest zaliczana do witamin, chociaż w praktyce jest prohormonem, ponieważ w organizmie przekształca się w biologiczną postać - 1α 25-dihydroksycholekarcyferol. Ocenia się, że około 80%-100% witaminy D3 pochodzi z biosyntezy ze skóry, a tylko niewielka część z pokarmu.

Silnie zmotywowany sportowiec może tak zintensyfikować proces treningowy że uniemożliwia to uzyskanie optymalnego wypoczynku. O ile w pierwszej fazie wyniki ulegają poprawie, to później dochodzi do stagnacji. Brak poprawy wyników, zachęca sportowca do dalszego zwiększania obciążeń treningowych, co w konsekwencji pogarsza jeszcze bardziej warunki odpoczynku. Wreszcie dochodzi do znacznego pogorszenia wyników sportowych, zmian w usposobieniu a nawet osobowości zawodnika.

Dla większości sezon dobiegł końca i czas pomyśleć o następnym. Większość z trenerów powie wam o potrzebie ćwiczenia stabilizacji po to, aby więcej energii szło w pedały, a nie na utrzymanie równowagi. I tu proste sprawy się kończą. Dlaczego?

Okres późnej jesieni, aż do Nowego Roku to pora, kiedy najczęściej „zyskujemy” dodatkowe kilogramy. Dni stają się coraz krótsze, pogoda nie rozpieszcza, a organizm i psycha osoby trenującej i startującej cały sezon mówi po prostu „dość”.

Pozycja na dwóch kółkach bez wątpienia nie jest naturalna dla ludzkiego ciała, a mimo to ambitni amatorzy spędzają na rowerze nawet kilkanaście godzin tygodniowo. „Jak wygodnie ustawić się na rowerze” jest jednym z głównych tematów rozmów pomiędzy zawodnikami.

Sezon w kolarstwie to czas wzmożonej ilości startów połączonych z treningami. Warto pamiętać, że na sukces na zawodach przekładają się nie tylko ćwiczenia, ale również dieta. Podczas dłuższych treningów ważne jest, aby uzupełniać utraconą energię, jednak trzeba to robić z głową. Z pomocą przychodzą różnego rodzaju przekąski energetyczne, choć nie wszystkie dostępne na rynku produkty są zdrowe.

Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważną część kolarskiego rzemiosła. Odpowiednie żywienie jest istotne przez cały rok, ale szczególnego znaczenia nabiera w sezonie, gdy ciągły trening przerywają weekendowe zawody.

Zmęczenie, nawracające infekcje, katar, reakcje alergiczne, brak energii – to tylko niektóre z symptomów obniżonej odporności w zimie. Na szczęście można z nimi walczyć: treningiem i dietą.

Witaminę C można nazwać królową wszystkich witamin. Jest to związek o ogromnym znaczeniu dla organizmu ludzkiego, ale ponieważ organizm jej nie syntetyzuje, trzeba przyjąć ją z pokarmem, gdyż głównym źródłem witaminy C jest dla nas pożywienie.

XXI wiek to czas nasilających się klęsk żywiołowych. Susze, powodzie, huragany i trzęsienia ziemi zbierają żniwo na kolejnych zamieszkanych przez człowieka terenach. Żywioł natury nie oszczędza również Polski. Media regularnie donoszą o kolejnych anomaliach pogodowych, powodujących odcięcie od świata wioski czy gospodarstwa domowego. Patrzysz na to z boku, współczujesz, ale z drugiej strony myślisz: „mi taka sytuacja nie grozi”. Czy aby na pewno?

„Lepiej zapobiegać niż leczyć” – tę przypisywaną Hipokratesowi sentencję powtarzają do znudzenia wszyscy. W praktyce, niestety niewiele jest osób, które się do niej stosują. Gdy nie ma motywatora w postaci bólu, lub co gorsza odniesionej kontuzji, ciężko jest zebrać wystarczająco siły w sobie i poświęcić czas na, niekoniecznie ciekawe i mało „sexy”, aktywności, zwłaszcza takie, jak rozciąganie. Dopiero gdy

Sezon w pełni, treningi w toku, maratonów tyle, co grzybów po deszczu… a my coraz częściej myślimy jednak o organizacji tego szczególnego dnia - rower, ciuchy, Forma… plan dojazdu i trasa… Na całe szczęście coraz częściej myślimy o tym, co jeść w tygodniu poprzedzającym dzień maratonu!

Mimo że woda nie jest źródłem energii, twoje zdolności wysiłkowe są wprost proporcjonalne do stanu nawodnienia organizmu. Nasze ciało składa się z 60-70% wody, a istotę i sens nawadniania podkreśla fakt, iż organizm umiera po 3-5 dniach bez dostępu do wody.

Oto, jak nie przerywając reżimu treningowego, spalać jak najwięcej wolnych kwasów tłuszczowych. Czyli jak chudnąć, zachowując wypracowane mięśnie i moc.

Znany producent suplementów diety dla sportowców ALE - Active Life Energy po sukcesie na rynku sportów wytrzymałościowych wypuszcza nową linię produktów - ALE Power dedykowanych pod fitness, crossfit, sztuki walki oraz sporty sylwetkowe!

Strong Rider System to efekt współpracy fizjoterapeuty Dominika Omiotka z krakowskim sklepem Bike-RS, którego celem jest pomoc kolarzom w wydobyciu 100% mocy z organizmu.

Zdobądź wiedzę potrzebną do ułożenia sobie diety sportowca. Dowiedz się, jakich produktów i w jakich ilościach potrzebuje twój organizm przy regularnym wysiłku fizycznym. Książka Nancy Clark “Jedz i trenuj” to recepta na zrównoważoną dietę sportowca.

W maju czeka nas istne szaleństwo na placach targowych. Mnóstwo kolorowych warzyw i owoców. Półki uginają się pod naciskiem zdrowej dawki energii. Przyjrzyjmy się bliżej – na scenę wkraczają  kolega szparag i koleżanka truskawka!

Podejrzewam, że ciężko znaleźć osobę, która przyznałaby, że nie lubi grillować. Wraz ze zmianą aury na wiosenno-letnią niemalże na każdym kroku możemy poczuć zapach palonego drewna i przyrządzanych potraw.

„Czekamy na świeżość” mawiają trenerzy. Czasem mówią też: „zabrakło świeżości”. O co tu chodzi? O kilka dni odpoczynku przed zawodami, czy o coś więcej? Kluczem jest właściwy tapering.

Gdy rozpieszcza nas „złota jesień” i nie ma przymrozków, z sadów owocowych aż wysypują się polskie, wspaniałe owoce: jabłka, gruszki, śliwki, na skraju lasów pojawiają się nawet maliny.

Jajka od dawnych czasów uważane były za pożywne i zdrowe, póki w latach siedemdziesiątych dietetycy nie wypowiedzieli wojny cholesterolowi, który w żółtku jaja znajduje się w sporych ilościach.

Jakieś 40 miesięcy temu naderwałem sobie jeden z mięśni tylnej grupy mięśni uda. Choć po kontuzji na mięśniu został już wyłącznie ślad w postaci wyczuwalnej pod palcami blizny, to wcześniej nie wiedziałem, co to problemy z kolanami, dyskomfort w trakcie pedałowania, problemy z mięśniami stabilizującymi stopę, itd.



Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/bikeboard/domains/bikeboard.pl/public_html/smarty/plugins/function.x_paginator.php on line 35

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/bikeboard/domains/bikeboard.pl/public_html/smarty/plugins/function.x_paginator.php on line 35
Aktualny numer

Piszemy m.in.

    Piszemy m.in. o:
  • lekkie koła do maratonu
  • Road Tour 2019
  • Andy - Apu Wamani
  • testujemy: Fulle XC, Ghost Kato 3.9 AL, KTM X-Strada 20, Trek Madone SLR 9 Disc eTap,Merida Silex 200, Scott Ransom 920